Banner


Gde radimo, koliko nas ima...
Sta radimo?
Ovih dana skoncentrisani smo na...
Slika govori vise od 1000 reci...
Saznajte sta uopsteno radimo i kako zivimo mi izvidjaci
Bez njih bi nam bilo mnogo teze...
Korisni linkovi, sponzori, zanimljivosti...
 

green hosting Dusan Devic

Ovaj sajt koristi green-based hosting,
koji čuva našu životnu sredinu.

Istorijat   

Kao zacetnika izvidnistva moze se smatrati ERNEST TOMPSON SETON, koji je bio kanadski prirodnjak i naucnik. On je jos 1902. osnovao grupu decaka - tabornika sa zadatkom da se vaspitavaju uceci zivot u prirodi i na principima dobrovoljnosti i samodiscipline. U tom smislu ponikla je organizacija koja je nazvana VUDKROFT (Woodcroft) - snalazljivost u prirodi.
Godine 1903. u Americi se sastaju ERNEST T. SMIT i engleski general R.B.PAUEL , koji je prihvatio deo zamisli Hargraveove organizacije "KIBO KIFT KINDRED" i Ernestove organizacije "VUDKROFT", upotpunjuje ih sopstvenim iskustvima stecenim u englesko - burskom ratu, gde je na primeru Mafekinga, primenio metode izvidjanja i kurirske sluzbe, i polazaci od njih, stvara u Engleskoj (1907.g) organizaciju SKAUTA, unoseci u nju istovremeno i potrebu za vaspitanjem omladine toga vremena. Skautska organizacije se u ovom obliku vrlo brzo omasovila u samoj Engleskoj, gde je vec 1910. imala 123.000 clanova!  
----------------------------------------------------------------------

   

O istorijatu SCOUTSKOG POKRETA, njenom "PATER FAMILIJAS"u ROBERTU STIVENSONU SMITU BADEN  PAUELU , napisano je i znano mnogo toga!  Ipak, ako zelite da saznate nesto vise i suptilnije o nasem izvidjackom Pokretu - kniknite ovde.
----------------------------------------------------------------------


Skautska organizacije se potom rasirila po celom svetu, narocito u zemljama zapadne Evrope i Amerike, pa i kod nas 1911.godine.I nasa zemlja ima svog izvidnickog "pater familijas"-a, a to je: dr MILOS POPOVIC - osnivac SAVEZA IZVIDNIKA SRBIJE (detalji ovde). 

 

fp Posaljite nam e-mail FP homepage
Sajt je optimizovan za rezoluciju ekrana 1024x768 px. *** vrh strane
Izrada sajta: DD

Povratak na pocetnu stranicu Posaljite nam e-mail Mapa sajta