Banner
FRANCE PREŠERN


Gde radimo, koliko nas ima...
Sta radimo?
Ovih dana skoncentrisani smo na...
Slika govori vise od 1000 reci...
Saznajte sta uopsteno radimo i kako zivimo mi izvidjaci
Bez njih bi nam bilo mnogo teze...
Korisni linkovi, sponzori, zanimljivosti...
 

green hosting Dusan Devic

Ovaj sajt koristi green-based hosting,
koji čuva našu životnu sredinu.


 
Ime odreda

FRANCE PRESEREN
(1800 -1849)

Najveci slovenacki pesnik rodio se 3. decembra 1800. god. u selu Vrbi, blizu Bleda, kao jedno od osmoro dece Simona i Mine. Od malena je pokazivao izuzetnu darovitost i njegovo ime je ostalo zabelezeno u "Zlatnoj knjizi" tadasnjih ucenika osnovne i srednje skole. Gimnaziju je zavrsio u Ljubljani, pravni fakultet je diplomirao u Becu i doktorirao 1828. god. Bio je i poliglota-govorio je: nemacki, francuski, italijanski, spanski, poljski, ruski i engleski jezik.
Njegov poetski dar je rezultirao pocetkom pravog pesnistva u Sloveniji. Svoje umetnicke tvorevine je poceo objavljivati u "Kranjskoj pceli" i odmah se video dolazak velikog pesnickog duha, koji ce svom narodu doneti novo knjizevno doba. Preseren je bio zaljubljen u Ljubljancanku, Juliju Primicovu i ta ljubav mu je donela mnogo bola:

               "Iz njenog oka varnica me zgodi
                 koja se nicim ugasiti nece!"
 

Njoj je posvetio biser svoje lirike i pesnistva na ovim prostorima - SONETNI VENAC.

                "Dugo se nado, dugo plasio,
                 pa nadu i srah napustio.
                 Al ' prazno srce, puno jada
                 i nadu i strah zeli sada"......

-------------------------
Problemi nasi oko citanja, pisanja i izgovora Preseren?

Svi su nam u Srbiji (a i mnogi u Sloveniji ???) rekli da smo pogresili u pisanju prezimena Preseren. Kazu nam : nije PresereEn, vec Presern!
Cak su se i smejali sto je u memorandumu i pecatu Odreda pisalo PreserEn. Profesori srpskog u nasoj skoli i IV Bgd gimnaziji su nam takodje rekli da "gresimo". A mi.... mi bili u mestu rodjenja i na grobu PreserEna i videli da pise E. Zamolili smo naseg jedinog zenskog IZVIDJACA ORLA, Minu Bulic koja studira u Ljubljani, da slika spomenik Franceta PreserEna i posalje nam. Ona je to i uradilila i evo CORPUS DELICTI svim nevernim Tomama :

Bili smo, kao i uvek, u pravu jer nismo dali da nam se vredja inteligencija. O tome - kako to nisu znali toliki profesori i nastavnici, jer smo svi mi stariji ucili Preserena i njegov prelepi SONETNI VENAC u skoli - necemo sada i ovde.
O tome neka oni sami razmisle!

Imamo, takodje, problema i oko izgovora imena Preserena - Franc? Nikako! Jer, definitivno, Njegovo ime je FRANCE, a nikako FRANC!
Tako svuda i pise - FRANCE!

U vreme ranih devedesetin, Upravi Odreda je nudjeno sigurno finansiranje, prostorije i oprema, ako odredu promenimo ime!? Clanovima naseg odreda njegovo ime NIKADA nije smetalo, napritiv! Govorili smo tim dusebriznicima iz tadasnje vlasti: da nece dugo dogurati sa takvim rezonima, a i da mi nismo 1957. godine ni krstili Odred, pa ga stoga nemamo pravo ni raskrstavati!


Epilog tog naseg odlucnog stava bio je - da nekih 15-tak godina nismo dobili - NI JEDAN DINAR dotacija. Odmah smo se prestrojili i presli na samofinansiranje Odreda. Nabavili dosta opreme (satora, vreca i sl). Nije bilo lako ali smo ostali dosledni i istrajni u postovanju IZVIDNICKOG pravila - da se ljudi ne cene po nacionalnosti, veri ili sl, vec po kvalitetu i onim sto su u zivotu dali covecanstvu. Preseren je velikan Slovenije, Yugoslavije, Evrope i sire! Njegov trag u svetskoj literaturi je prepoznatljiv. Pored toga sto je bio veoma obrazovan bio je i veoma hrabar. Marija Terezija ga je osudila na robiju, jer se pedstavljao kao JUGOSLOVEN, a ne Austrijanac!

Da je tada postojalo izvidnistvo, verujemo - Preseren bi zasigurno bio njegov clan!

Za redakciju,
cika Barba

 

fp Posaljite nam e-mail FP homepage
Sajt je optimizovan za rezoluciju ekrana 1024x768 px. *** vrh strane
Izrada sajta: DD

Povratak na pocetnu stranicu Posaljite nam e-mail Mapa sajta