Banner


Gde radimo, koliko nas ima...
Sta radimo?
Ovih dana skoncentrisani smo na...
Slika govori vise od 1000 reci...
Saznajte sta uopsteno radimo i kako zivimo mi izvidjaci
Bez njih bi nam bilo mnogo teze...
Korisni linkovi, sponzori, zanimljivosti...
 

green hosting Dusan Devic

Ovaj sajt koristi green-based hosting,
koji čuva našu životnu sredinu.

U sastavu Odreda deluje i Klub brdjana - "VUKOVI" (u spomen na velikog prijatelja naseg odreda, postovanog i pokojnog VUKA RADMANOVICA, staresainu SIJ) u kojem su i svi clanovi Saveta odreda, kao i roditelji nasih aktivnih clanova koji zele da se uclane u Odred.
U Presernu nismo nikada imali jak Klub brdjana, jer je nekada vecini roditelja nase dece standard bio visi od prosecnog, a dans ispod proseka, i oni nisu zaintersovani za rad sa decom. Kazu: da zbog prevelikih profesionalnih obaveza - nemaju vremena za rad sa decom!? Kada nesto treba da se pomogne, prenese, pretovari, preveze i sl., velika vecina njih jenekada, kada ih upitatamo da licno pomognu, rekla sledece: "Pa koliko to kosta da platimo nekog da to uradi i nema problema!?"

Naravno da ima problema, jer se Uprava ne slaze sa takvim nacinom rezonovanja i utice, koliko moze (ne mnogo), da se taj stav prema deci promeni i vecina roditelja razume - da su ONI, a ne novac - POTREBNI DECI !

Imamo apsurd:
Da pojedni clanovi Uprave i Staba (koji bukvalno drze na "ledjima" odred), kao i Kluba brdjana (njih maksimum 3 ili 4) provode u radu sa decom naseg odreda po 1100 (i vise) satii godisnje !!! Medju njima imamo i brdjane cija deca nisu vise u odredu, a oni jos uvek toliko mnogo rade sa decom.
Ako ove sate prevedemo (1100h) u dane i nedelje, videcemo da dosta roditelja ne provedu godisnje sa svojom decom toliko - koliko pojedini ljudi iz Odreda provedu sa njima!
ili, 1100h pomnozimo sa cenom sata rada prosvetnog radnika (profesora) cca 3 eur, to je ukupno 1100 x 3 = 3300 eur godisnje!!! A znamo da svi stariji u izvidjacima, tacnije u Presernu - rade VOLONTERSKI taj najtezi posao na svetu (= animiranje, vaspitavanje, edukaciju i cuvanje zdravlja dece)! Da prevedemo ovo volonterski - za taj rad NEDOBIJAJU NI JEDAN DINAR GODISNJE !!!

Kada se ovako analizira ova prosta racunica, jasno je sto 98% roditelja nece da dodje i pomogne Upravama i Stabovima odreda u RADU SA DECOM - ciji su oni roditelji!!???

Izvidnistvo se u mnogim zemljama sveta, gde se ne vodi dovoljna paznja drzave u radu sa decom - oslanja samo na NEPOPRAVLJIVE ZALJUBLJENIKE U SCOUTIZAM I DECU !!!
Dokle ce tako biti - "zivi bili pa videli".

Cika Barba

 

fp Posaljite nam e-mail FP homepage
Sajt je optimizovan za rezoluciju ekrana 1024x768 px. *** vrh strane
Izrada sajta: DD

Povratak na pocetnu stranicu Posaljite nam e-mail Mapa sajta